Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
İnstagram

NÖROLOJİ

NÖROLOJİ

Nöroloji; beynin ve sinir sisteminin hastalık ve bozukluklarının tanı ve tedavisine odaklanan tıbbi uzmanlık alanıdır. Beynin üzerinde çalışan bir cerrah, beyin cerrahı olarak adlandırılır ve tıbbi uzmanlığa değil de cerrahi bir uzmanlığa sahiptir. Bu nedenle nörolog ile beyin cerrahı kesinlikle karıştırılmamalıdır.

Nörolojinin incelediği temelde iki ana bölüm vardır. Bunlar; merkezi sinir sistem ve periferik sinir sistemidir. Merkezi sinir sistemi; beyin ve omurilik ile ilgili sorunlarla uğraşırken periferik sinir sistemi; gözler, kulaklar, deri ve diğer “duyusal reseptörler” gibi tüm sinirsel elementler ile ilgilenirler.

Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Nöroloji sinir sistemi ve beyinden kaynaklanan her tür hastalığa bakabilmesinin yanı sıra en temel ilgilendiği konular toplumda sıklıkla karşılaşılan sorunlardır. İnme gibi serebrovasküler hastalıklar, Multipl skleroz gibi demiyelinizan merkezi sinir sistemi hastalıkları, baş ağrısı bozuklukları, beyin ve periferik sinir sistemi enfeksiyonları, parkinson hastalığı gibi hareket bozuklukları ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklar ile ilgilenir.

Nörolojinin kapsamı basit bir baş ağırısından tutun da tüm vücudu etkileyen önemli bozukluklara kadar son derece geniş kapsamlıdır. Bu nedenle migren ağrısı için de nörolog ile görüşülebilir. Ayrıca epilepsi gibi nöbet bozuklukları, omurilik bozuklukları ve konuşma ve dil bozuklukları da nörolojinin kapsamındadır.

Ensefalit, menenjit veya beyin apseleri de dahil olmak üzere sinir sistemi enfeksiyonları ve her türlü kafa darbesi nörolojinin baktığı hastalıklar arasındadır. Etkili bir tedavi için herhangi bir ilaca başvurmadan uzman onayı almak son derece önemlidir.

Nöroloji Biliminin Uzmanlık Alanları

İyi bir tedavi her zaman için alanında uzmanlaşmış bir doktordan alındığı takdirde çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Örneğin genel cerrahlar kendi içlerinde pek çok parçaya ayrılmışlardır ve her cerrah obezite cerrahisi ameliyatlarını yapmayabilir. Aynı durum nörologlar için de geçerlidir.

Sinir sistemi karmaşık olduğu için, nörologlar belirli bir alanda uzmanlaşabilirler. Uzmanlık alanları, bir doktorun odağını daraltmak için gelişmiştir ve son derece faydalıdır. Pek çok uzmanlık alanı vardır fakat yan dallara bazı örnekler şunları içerir; tıbbi baş ağrısı, nöromüsküler tıp, nörokritik bakım, nöro – onkoloji, geriatrik nöroloji, otonomik bozukluklar, vasküler (inme bakımı), çocuk nörolojisi, müdahale nöroradyolojisi ve epilepsidir.

 Nörolojik Bozukluğun Nedeni Nedir?

Sizin veya sevdiklerinizden birinin nörolojik problemlerden birinden muzdarip olduğunu düşünüyorsanız, bu sorunu tetikleyen nedenleri bilmeniz hastalığın varlığından emin olmanızı sağlayabilir.  Bu tür bir disfonksiyonun (nörolojik rahatsızlığın) sebepleri oldukça çeşitlilik gösterebilir.

Hem omurilik hem de beyin, kuvvete ve basınca karşı savunmasız olabilen çeşitli membranlarla yalıtılır. Derinin altında bulunan periferik sinirler de hasara karşı savunmasızdır. Nörolojik bozukluklar tüm bir nörolojik yolu veya tek bir nöronu etkileyebilir. Bir nöronun yapısal yoldan uğradığı küçük bir rahatsızlık bile tüm sistemi bozabilir.

 

Nörolojik sıkıntıların hangi nedenlere bağlı geliştiğini bilmek tanı koyma aşamasında önemli bir adımdır. En temel rahatsızlık nedenleri; yaşam stiline bağlı nedenler, enfeksiyonlar, genetik, beslenme ile ilgili nedenler, çevresel etkiler ve fiziksel yaralanmalardır (travmalar).

Nörolojik Bozuklukların Belirtileri Nelerdir?

Nörolojik rahatsızlıkların belirtileri, bozukluğun türüne ve etkilenen vücudun spesifik alanına bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Bazı durumlarda duygusal belirtiler yaşayabilirsiniz, diğer durumlarda fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir. Akıl karışıklığı, ani titreme, mide bulantısı, baş dönmesi, vücut ısısında yaşanan değişimler ve vücudun temel işlevlerini yerine getirememe hali nörolojik hastalıklara işaret olabilir. Elbette tanı konmadan önce son derece iyi analiz edilmesi önemlidir. Çünkü her hastalık farklı belirtilere neden olabilmektedir.

Nörolojik Sorunların Duygusal Belirtileri

Birçok kişi nörolojik bir bozukluğun genelde fiziksel semptomlarını ararken, nörolojik problemlerin duygusal belirtileri de olabileceğini anlamanız önemlidir. Örneğin, ruh hali değişimleri ya da ani patlamalar yaşayabilirsiniz. Nörolojik sorunlar yaşayan bireyler de depresyon veya sanrılar görülebilir.

Bu semptomların diğer bozuklukları ve koşulları da gösterebileceği anlaşılmalıdır. Bu semptomları kendiniz veya yakınınızdaki kişilerde fark ettiyseniz hemen yardım almak önemlidir.

Nörolojik Sorunların Fiziksel Semptomları

Nörolojik problemlerin fiziksel belirtileri çok değişiklik göstermesine rağmen temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kısmi veya tamamen felç
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kısmi veya tamamen refleks kaybı
  • Nöbetler
  • Okuma ve yazma zorluğu
  • Zayıf bilişsel yetenekler
  • Açıklanamayan ağrı
  • Azalan uyku düzeyi, insomnia